fredag 31 januari 2014

Kompissamtal

Idag började vi morgonen med kompissamtal. Vi var indelade i två mindre grupper och vi läste varsin bok för barnen. Genom samtal får varje barn sin röst hörd de berikas av varandras erfarenheter och olikheter. 


Vi kommer att arbeta med temat kompis under hela vårterminen. torsdag 30 januari 2014

Praktisk matematik

Praktisk matematik används för att konkret få barn att förstå antal, siffror och problemlösning. Under förmiddagen fick barnen arbeta i halvgrupp med att skapa geometriska former av kaplastavar. 


Efteråt hade vi en stund för reflektion och genomgång av hur man mäter och varför? Då fick barnen mäta hur lång deras fot var med hjälp av en linjal. Detta var väldigt uppskattat av barnen :-)
Fritids

Efter lunchrasten idag så promenarade vi bort till pulkabacken vid biblioteket för att åka och leka i snön. Påvägen till backen såg vi massor med ankor i bäcken, spännande. Barnen hade väldigt roligt och det var många härliga skratt. När vi kom tillbaka och ätit mellanmål var det många trötta barn.
Eftermiddagen har vi spenderat inomhus med fri lek. Några av barnen samlade på mattan för att bygga upp en djurpark. Det var många intressanta diskussioner mellan barnen, vilka djur kan gå i samma hage? Hur många djur kan gå tillsammans? Vilka djur behöver golv? Vad äter dem? Och så vidare.. Barnen använder leken för att utforska och finna egna lösningar. De tränar även sig i att sammarbeta och kompromissa. Visst blev det en fin djurpark?Lyckostjärnan

Vi har fått nytt material som vi kommer att använda oss av en hel del under vårterminen. Materialet heter LYCKOSTJÄRNAN och har anknytning till Bornholmsmodellen som alla förskolleklasser på Riberborgskolan jobbar efter. en kombination av högläsningsbok, arbetsbok och praktiska övningar kommer barnen få öva sin bokstavskunskap, bygga upp sitt ordförråd, träna läs- och skrivriktning och finmotorik. I högläsningsboken kommer barnen få lyssna på olika berättelser och ha läsförståelseövningar som bygger på samtal. Genom meningsfulla samtal i gruppen sker också utveckling. 

Idag har vi i halvgrupp läst berättelsen "Hickeman" som handlar om två kompisar som ska sova över för första gången. Tillsammans har vi samtalat kring berättelsen och barnen kunde koppla det till sina egna erfarenheter och dela med sig av sina tankar. Sedan har de fått jobba i sin arbetsbok där de har fått träna sin handmotorik genom att klippa, klistra och färglägga.
Imorgon ska den andra halvklassen också få jobba med detta.


onsdag 29 januari 2014

Information om morgondagen

Imorgon ska vi gå iväg till en backe i närheten och åka pulka med barnen.  Alla barn får jättegärna ta med varsin pulka om de vill. Pulkan ska endast användas under den tid då vi är iväg. Vi går direkt efter lunchrasten kl.12.10 och är tillbaka kl.14.00. 


Högläsning

Under förmiddagen delade vi in barnen i tre olika grupper, en pedagog och åtta barn i varje. Idag hade vi högläsning och vi har börjat på en ny kapitelbok. Utöver trevnaden, känslan av närhet, trygghet och ömsesidighet finns en rad andra skäl: De lär sig att böckerna inrymmer en värld utanför den omedelbart närvarande. De kommenterar bilder och lär sig att allt sker i en viss ordningsföljd. 

Högläsningen ger rika möjligheter för barnen att utveckla sitt ordförråd och förstå hur ord är uppbyggda. Barnen får tidigt uppleva skriftspråkets egenart när de möter skriften och ofta mer komplicerade satsbyggnader. De upptäcker språkets fantastiska symboliska kraft, hur det tar dem ut ur den omedelbara situationen och för dem till magiska världar av äventyr och möjligheter bortom här och nu.
tisdag 28 januari 2014

Besök på biblioteket

På tisdagar har vi ju utedag och idag bestämde vi oss för att göra ett besök på biblioteket. Vi gick på led och barnen har fått varsin promenadkompis att gå med. När vi kom fram fick de klä av sig och sen gå runt och titta i böckerna. Alla fick sedan välja ut varsin bok som de ville låna med sig till skolan. Det var ett spännande besök och barnen ville snart dit igen. Nu har vi många nya böcker att läsa och titta i.måndag 27 januari 2014

Se det snöar!

Ute faller snön till barnens stora förtjusning. Barnen tyckte det var så roligt att vara ute och leka i snön att vi faktiskt valde att vara ute även en stund efter mellanmålet idag på fritids. Vi gjorde snöänglar, rullade bollar och hjälptes att bygga en snölykta. Så härligt med snö!
Välkommen till FCs blogg


En ny termin har startat och vi som jobbar i förskoleklassen vill göra det bästa utav denna terminen. Vi har valt att starta en blogg där fokus kommer att ligga på den dagliga verksamheten i förskoleklassen - hur dagarna ser ut, vad vi gör och varför.

Genom bloggen kan ni föräldrar följa barnens arbete i skolan och på så sätt vara delaktiga i vår verksamhet. Fördelen är att ni föräldrar lätt kan återkoppla med era barn och på så sätt föra diskussionen vidare hemma.
Vårt mål är att försöka publicera ett par inlägg i veckan, men vi kommer inte ha några fasta tider för när vi publicerar. Så ni är välkomna att besöka oss här med jämna mellanrum för att hålla er uppdaterade. Detta är en offentlig blogg, därför kommer vi inte att använda oss av varken barnens namn eller lägga upp bilder på barnens ansikten.

Här på bloggen kommer ni också att kunna följa våra veckobrev, då vi valt att inte skicka ut de via mejl längre. Dessa kommer fortfarande att publiceras på måndagar.
Vi har även haft många funderingar och diskussioner kring kontaktböckernas funktion, och vi har tagit beslutet att ta bort dem. Främsta anledningen är av sekretesskäl - en kontaktbok kan lätt tappas bort och hamna i orätta händer. Vi har därför gärna kommunikation med er kring ert barn via mejl eller muntlig kontakt.

Den bästa nyheten för den här terminen är att vi kommer att vara tre förskoleklasslärare som jobbar dagligen med era barn. Detta skapar fler möjligheter och större utrymme för att verkligen tillgodose varje enskilt barn. Vi kommer att arbeta både i helgrupp och i mindre grupper, då vi anser att det är bra med variation.

Vi hoppas att ni får en rolig och värdefull läsning här på bloggen.

Hälsningar
Juliana, Pernilla och Aida